LaLú

Lara in Luisa sta na vinsko sceno stopili mladi, a z izjemnim življenjepisom. Iz naključnega srečanja na Univerzi za gastronomijo v Pollenzu se je hitro razvilo prijateljstvo.

Skozi študij in Luisino delo v vinoteki sta lahko poskusili veliko različnih vin, kmalu pa sta začeli eksperimentirati z metodami, ki bi vodile do najboljšega končnega izdelka. Praktične izkušnje mestnih deklet iz Torina, ne pa dedinj piemontskih kleti, so bile večinoma povezane s komercialnimi kletmi in trgatvami v Južni Afriki in Argentini. Po vrnitvi v Italijo sta Lara in Luisa dobili pripravništvo na posestvu Trediberri v La Morri. To je bila priložnost za rast v njuni domači regiji Piemont in učenje v mladi, a že uspešni kleti. Trediberri skrbi za zavidanja vredne parcele v Langheju, vključno z La Morro in Rocche dell‘Annunziata, dvema legendarnima vinogradoma, ki sta mladima vinarkama pokazala potencial kmetovanja v izjemnih vinogradih. To je okrepilo njuno željo po lastnem posestvu.

Leta 2014 sta dobili priložnost kupiti svojo prvo parcelo v La Morri – bila je velika vsega pol hektarja – v vinogradu Roncaglie. Tako sta pri 24 letih začeli njuno prvo skupno vinogradniško avanturo.

Nadaljnje izkušnje in izobrazbo sta pridobili med trgatvami pri legendarnih burgundskih vinarjih Dominiqueu Lafonu (2017) in Cécile Tremblay (2018). Oba sta znana po izdelavi vin izjemne finese, vendar z močno osredotočenostjo na vrhunsko vinogradništvo, Lafon pa je bil tudi eden prvih zagovornikov biodinamike v Burgundiji. Leta 2019 se je rodila prva letina LaLu.

No items found.

Danes LaLu ekološko obdelujeta pet hektarjev Nebbiola in Barbere iz izbranih leg v Monfortu in La Morri. Vinograde in grozdje obravnavata s posebno skrbnostjo: v kleti ne uporabljata črpalk, ni prebijanja kapice in ves sok se po kleti premika zgolj s pomočjo gravitacije. Ker se večinoma ukvarjata z nebbiolom, ki slovi po trdoti, taninih in kislinah, lahko nežna obdelava omogoči, da je vino pitno že mlado. Da bi dosegli f inejše tanine in več elegance, grozdje popolnoma razpecljata. Poskusili sta tudi delno maceracijo celih grozdov, vendar sta raje izbrali bolj nežno strukturo brez pecljev. Poudarek je na nežnem ravnanju z grozdjem, da ohranita čim več celih jagod, kar omogoča polkarbonsko maceracijo, ki vinu daje visoko aromatičnost.

V kleti pustita, da fermentacije potekajo spontano. Med maceracijo sok dvakrat na dan previdno prelijeta čez jagode, da kapico le zmočita. Maceracija traja od 2 do 30 dni, pri barolu pa kapico potopita za 30 dni, da ohranita naraven sadni značaj. Tudi staranje vina je krajše. Po vinifikaciji, kjer vsako parcelo fermentirata ločeno, vina zmešata 7-8 mesecev po trgatvi (z izjemo barola) in jih ustekleničita eno leto po trgatvi. V steklenici vina nato zorijo še pet mesecev, preden zapustijo klet. Pri barolu, ki se po zakonu mora starati v hrastovih sodih, se odločata za večje sode, saj po njunem mnenju nebbiolo ne prenaša manjših sodčkov.

Prvi rezultati so izjemni – od Barbere do Langhe Nebbiola. Vina LaLu so elegantna, okusna in živahna.

  • Langhe Nebbiolo
  • Barbera d‘Alba
  • Barolo DOCG Le Coste di Monforte

V kleti pustita, da fermentacije potekajo spontano. Med maceracijo sok dvakrat na dan previdno prelijeta čez jagode, da kapico le zmočita. Maceracija traja od 2 do 30 dni, pri barolu pa kapico potopita za 30 dni, da ohranita naraven sadni značaj. Tudi staranje vina je krajše. Po vinifikaciji, kjer vsako parcelo fermentirata ločeno, vina zmešata 7-8 mesecev po trgatvi (z izjemo barola) in jih ustekleničita eno leto po trgatvi. V steklenici vina nato zorijo še pet mesecev, preden zapustijo klet. Pri barolu, ki se po zakonu mora starati v hrastovih sodih, se odločata za večje sode, saj po njunem mnenju nebbiolo ne prenaša manjših sodčkov.

Prvi rezultati so izjemni – od Barbere do Langhe Nebbiola. Vina LaLu so elegantna, okusna in živahna.

  • Langhe Nebbiolo
  • Barbera d‘Alba
  • Barolo DOCG Le Coste di Monforte