
Toskana je ena najstarejših in najpomembnejših vinorodnih regij na svetu.
Toskana je ena najstarejših in najpomembnejših vinorodnih regij na svetu. Njena zgodovina pridelave vina sega v čas več kot 1.000 let pred našim štetjem, vse od Etruščanov do danes. Regija slovi po svojih prestižnih vinih, kot so Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano in Super Toskanci.
Toskana je ena najstarejših in najpomembnejših vinorodnih regij na svetu. Njena zgodovina pridelave vina sega v čas več kot 1.000 let pred našim štetjem, vse od Etruščanov do danes. Regija slovi po svojih prestižnih vinih, kot so Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano in Super Toskanci.
Več 1000 let vinske zgodovine
Vinogradništvo v Toskani ima svoje korenine že pri Etruščanih, vendar so pravo kontinuiteto vinskega znanja razvili Rimljani. V srednjem veku so bila vina nepogrešljiv del trgovine in vsakdanjega življenja, pogosto pod okriljem cerkvenih institucij in plemiških rodbin.
V 18. in 19. stoletju je regija doživela prvo formalizacijo kakovostnih pravil, a največji preobrat se je zgodil v drugi polovici 20. stoletja z nastankom t. i. »Supertoskancev«, vin, ki so presegla tradicionalne okvire in Toskano ponesla med najuglednejše vinorodne regije na svetu.
Danes Toscana simbolizira ravnotežje med tradicijo in inovacijo. Zgodovinske lege, kot so Chianti, Montalcino in Bolgheri, so znane po sortni čistosti, medtem ko novejši pristopi dajejo vina s sodobnim pečatom in globalno prepoznavnostjo.

Tipi grozdja
Toskana temelji na eni ključni sorti: Sangiovese. Vendar pa regija omogoča tudi uspevanje drugih sort – tako avtohtonih kot mednarodnih. Poseben pečat regiji daje raznolikost slogov, ki jih grozdje razvije glede na mikroklimo, nadmorsko višino in način vinifikacije.
SANGIOVESE

Sangiovese je temelj toskanske vinske identitete. Sorta pokriva več kot dve tretjini vinogradniških površin in tvori osnovo za prestižne apelacije, kot so Chianti Classico, Brunello di Montalcino in Vino Nobile di Montepulciano.
Arome: češnje, vijolice, zelišča, suha zemlja
Srednje do visoka kislina, robustni tanini
Lahko rubinasta do temno granatna barva
Velik potencial staranja
Chianti Classico
sveža, sadna vina z začimbnimi notami
Brunello di Montalcino
strukturirana, dolgoživa, kompleksna vina
Vino Nobile di Montepulciano
eleganca in uravnoteženost
CANAIOLO

Canaiolo je avtohtona rdeča sorta, ki je bila nekoč ključna komponenta tradicionalnega Chiantija (skupaj s Sangiovesom). Čeprav je danes manj pogosta, jo nekateri pridelovalci ponovno vključujejo za mehčanje taninov in dodajanje cvetličnih not v zvrsteh.
Arome: vijolice, rdeče jagodičevje, zelišča
Mehkejši tanini, srednje telo
Pogosto v zvrsteh, a tudi kot samostojna sorta pri manjših vinarjih
Prispeva zaokroženost, barvo in nežnost
Chianti in okolica
pogosto mešana s Sangiovesom
Raste tudi v nižje ležečih, toplejših legah
CABERNET SAUVIGNON & MERLOT

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so pionirji v Bolgheriju in Maremmi prekinili tradicijo in začeli mešati Sangiovese z mednarodnimi sortami. Tako so nastali slavni »Supertoskanci«, pogosto izven DOC pravil, a z vrhunsko kakovostjo.
Arome: črni ribez, cedra, čokolada
Polno telo, uravnoteženi tanini
Pogosto zorjeno v barikih
Globalno priznani slog
Bolgheri
Sassicaia, Ornellaia
Maremma
moderna vina, bližje obali
TREBBIANO & VERMENTINO

Čeprav prepoznavnost Toskane temelji na rdečih vinih, tudi bela vina ponujajo osvežujočo kakovost, zlasti v obmorskih ali višje ležečih predelih
Arome: citrusi, zelena jabolka, cvetlice
Lahka do srednja struktura, svežina
Odlično za poletno kulinariko
Vermentino
izrazita mineralnost, pogosto obmorski terroir
Trebbiano Toscano
bolj nevtralen značaj, pogosto v zvrsteh
Sangiovese



Supertoskanci (Cabernet Sauvignon & Merlot)



Bela vina


Kaj so supertoskanci?

Tradicionalno vino iz osrednje Toskane; Classico pomeni zgodovinsko središče regije.
V 18. in 19. stoletju je regija doživela prvo formalizacijo kakovostnih pravil, a največji preobrat se je zgodil v drugi polovici 20. stoletja z nastankom t. i. »Supertoskancev«, vin, ki so presegla tradicionalne okvire in Toskano ponesla med najuglednejše vinorodne regije na svetu.
Danes Toscana simbolizira ravnotežje med tradicijo in inovacijo. Zgodovinske lege, kot so Chianti, Montalcino in Bolgheri, so znane po sortni čistosti, medtem ko novejši pristopi dajejo vina s sodobnim pečatom in globalno prepoznavnostjo.
Znani toskanski vinarji

Masseto
Sassicaia
Tignanello
Ornelaia
Znani supertoskanci

Masseto
Merlot
Sassicaia
Cabernet Sauvignon in Cabernet Franc
Tignanello
Sangiovese in francoske sorte grozdja
Ornelaia
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Ujemanje s hrano
Toskanska vina se odlično ujemajo z bogato lokalno kulinariko, ki temelji na mesu, paradižniku, oljčnem olju in aromatičnih začimbah. Sveži in sadni Chianti Classico je idealen sopotnik testeninam z mesnimi omakami, pečenemu piščancu in jedem z žara, kot je znamenita florentinska pečenka (Bistecca alla Fiorentina). Brunello di Montalcino, z bolj kompleksnim in strukturiranim karakterjem, najbolje zaokroži jedi iz divjačine, dušene govedine ali bogatih ragujev.
Zvrsti z mednarodnimi sortami, kot so Supertoskanci, se lepo povežejo z jedmi z močnimi okusi – pečeno jagnjetino, zoreno govedino ali sirom z izrazitim karakterjem. Sveža bela vina, kot sta Vermentino in Trebbiano, se odlično podata k morskim jedem, na primer k školjkam, beli ribi in hobotnici v oljčnem olju z limono. Na koncu obroka pa ima svoje mesto sladki Vin Santo, ki se tradicionalno postreže s hrustljavimi mandljevimi piškoti – cantuccini – v katere se ga pomaka, ali pa spremlja suho sadje in modre sire.







