Toskana je ena najstarejših in najpomembnejših vinorodnih regij na svetu.

Toskana je ena najstarejših in najpomembnejših vinorodnih regij na svetu. Njena zgodovina pridelave vina sega v čas več kot 1.000 let pred našim štetjem, vse od Etruščanov do danes. Regija slovi po svojih prestižnih vinih, kot so Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano in Super Toskanci.

Toskana je ena najstarejših in najpomembnejših vinorodnih regij na svetu. Njena zgodovina pridelave vina sega v čas več kot 1.000 let pred našim štetjem, vse od Etruščanov do danes. Regija slovi po svojih prestižnih vinih, kot so Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano in Super Toskanci.

Več 1000 let vinske zgodovine

Vinogradništvo v Toskani ima svoje korenine že pri Etruščanih, vendar so pravo kontinuiteto vinskega znanja razvili Rimljani. V srednjem veku so bila vina nepogrešljiv del trgovine in vsakdanjega življenja, pogosto pod okriljem cerkvenih institucij in plemiških rodbin.

V 18. in 19. stoletju je regija doživela prvo formalizacijo kakovostnih pravil, a največji preobrat se je zgodil v drugi polovici 20. stoletja z nastankom t. i. »Supertoskancev«, vin, ki so presegla tradicionalne okvire in Toskano ponesla med najuglednejše vinorodne regije na svetu.

Danes Toscana simbolizira ravnotežje med tradicijo in inovacijo. Zgodovinske lege, kot so Chianti, Montalcino in Bolgheri, so znane po sortni čistosti, medtem ko novejši pristopi dajejo vina s sodobnim pečatom in globalno prepoznavnostjo.

Tipi grozdja

Toskana temelji na eni ključni sorti: Sangiovese. Vendar pa regija omogoča tudi uspevanje drugih sort – tako avtohtonih kot mednarodnih. Poseben pečat regiji daje raznolikost slogov, ki jih grozdje razvije glede na mikroklimo, nadmorsko višino in način vinifikacije.

SANGIOVESE

Sangiovese je temelj toskanske vinske identitete. Sorta pokriva več kot dve tretjini vinogradniških površin in tvori osnovo za prestižne apelacije, kot so Chianti Classico, Brunello di Montalcino in Vino Nobile di Montepulciano.

Arome: češnje, vijolice, zelišča, suha zemlja

Srednje do visoka kislina, robustni tanini

Lahko rubinasta do temno granatna barva

Velik potencial staranja

Chianti Classico

sveža, sadna vina z začimbnimi notami

Brunello di Montalcino

strukturirana, dolgoživa, kompleksna vina

Vino Nobile di Montepulciano

eleganca in uravnoteženost

CANAIOLO

Canaiolo je avtohtona rdeča sorta, ki je bila nekoč ključna komponenta tradicionalnega Chiantija (skupaj s Sangiovesom). Čeprav je danes manj pogosta, jo nekateri pridelovalci ponovno vključujejo za mehčanje taninov in dodajanje cvetličnih not v zvrsteh.

Arome: vijolice, rdeče jagodičevje, zelišča

Mehkejši tanini, srednje telo

Pogosto v zvrsteh, a tudi kot samostojna sorta pri manjših vinarjih

Prispeva zaokroženost, barvo in nežnost

Chianti in okolica

pogosto mešana s Sangiovesom

Raste tudi v nižje ležečih, toplejših legah

CABERNET SAUVIGNON & MERLOT

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so pionirji v Bolgheriju in Maremmi prekinili tradicijo in začeli mešati Sangiovese z mednarodnimi sortami. Tako so nastali slavni »Supertoskanci«, pogosto izven DOC pravil, a z vrhunsko kakovostjo.

Arome: črni ribez, cedra, čokolada

Polno telo, uravnoteženi tanini

Pogosto zorjeno v barikih

Globalno priznani slog

Bolgheri

Sassicaia, Ornellaia

Maremma

moderna vina, bližje obali

TREBBIANO & VERMENTINO

Čeprav prepoznavnost Toskane temelji na rdečih vinih, tudi bela vina ponujajo osvežujočo kakovost, zlasti v obmorskih ali višje ležečih predelih

Arome: citrusi, zelena jabolka, cvetlice

Lahka do srednja struktura, svežina

Odlično za poletno kulinariko

Vermentino

izrazita mineralnost, pogosto obmorski terroir

Trebbiano Toscano

bolj nevtralen značaj, pogosto v zvrsteh

Vinska klasifikacija

Toskana uporablja italijanski sistem DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) in DOC (Denominazione di Origine Controllata). Glavne klasifikacije so:

Chianti DOCG / Chianti Classico DOCG

Tradicionalno vino iz osrednje Toskane; Classico pomeni zgodovinsko središče regije.

Brunello di Montalcino DOCG

100 % Sangiovese, najdlje starano toskansko vino (najmanj 5 let pred prodajo).

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Elegantna zvrst na osnovi Sangiovese (lokalno imenovan "Prugnolo Gentile").

Bolgheri 
DOC

Domače območje Supertoskancev, znano po mešanicah s Cabernet Sauvignon, Merlot.

Morellino di Scansano
DOCG

Sveža in sadna interpretacija Sangiovese iz toplejših predelov Maremme.

IGT 
Toscana

Manj omejujoča kategorija, pod katero pogosto spadajo Supertoskanci.

Znane toskanske sorte vina

Sangiovese

Brunello di Montalcino (Montalcino)
100 % Sangiovese. Zelo strukturirano vino z dolgo življenjsko dobo in velikim prestižem.
Chianti Classico Riserva (med Firencami in Sieno)
Elegantno, sveže vino z značilnim rdečim sadjem in začimbami.
Vino Nobile di Montepulciano (Montepulciano)
Elegantno, sveže vino z značilnim rdečim sadjem in začimbami.

Supertoskanci (Cabernet Sauvignon & Merlot)

Sassicaia (Bolgheri)
Prvi in najbolj znan Supertoskanec. Prestižno vino bordojskega sloga z mediteranskim karakterjem.
Ornellaia (Bolgheri)
Kompleksno, globoko vino iz mednarodnih sort. Pogosto med najbolje ocenjenimi vini Italije.
Tignanello (Chianti Classico – Antinori)
Prvo vino, ki je združilo Sangiovese s Caberneti. Prelomnica v zgodovini toskanskega vina.

Bela vina

Vermentino di Bolgheri (Bolgheri)
Elegantno in sveže belo vino z aromami citrusov in morske mineralnosti.
Vin Santo del Chianti (Chianti)
Tradicionalno desertno vino jantarne barve. Postreže se s cantuccini piškoti.

Kaj so supertoskanci?

Tradicionalno vino iz osrednje Toskane; Classico pomeni zgodovinsko središče regije.

V 18. in 19. stoletju je regija doživela prvo formalizacijo kakovostnih pravil, a največji preobrat se je zgodil v drugi polovici 20. stoletja z nastankom t. i. »Supertoskancev«, vin, ki so presegla tradicionalne okvire in Toskano ponesla med najuglednejše vinorodne regije na svetu.

Danes Toscana simbolizira ravnotežje med tradicijo in inovacijo. Zgodovinske lege, kot so Chianti, Montalcino in Bolgheri, so znane po sortni čistosti, medtem ko novejši pristopi dajejo vina s sodobnim pečatom in globalno prepoznavnostjo.

Znani toskanski vinarji

Masseto

Sassicaia

Tignanello

Ornelaia

Znani supertoskanci

Masseto

Merlot

Sassicaia

Cabernet Sauvignon in Cabernet Franc

Tignanello

Sangiovese in francoske sorte grozdja

Ornelaia

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot

Ujemanje s hrano

Toskanska vina se odlično ujemajo z bogato lokalno kulinariko, ki temelji na mesu, paradižniku, oljčnem olju in aromatičnih začimbah. Sveži in sadni Chianti Classico je idealen sopotnik testeninam z mesnimi omakami, pečenemu piščancu in jedem z žara, kot je znamenita florentinska pečenka (Bistecca alla Fiorentina). Brunello di Montalcino, z bolj kompleksnim in strukturiranim karakterjem, najbolje zaokroži jedi iz divjačine, dušene govedine ali bogatih ragujev.

Zvrsti z mednarodnimi sortami, kot so Supertoskanci, se lepo povežejo z jedmi z močnimi okusi – pečeno jagnjetino, zoreno govedino ali sirom z izrazitim karakterjem. Sveža bela vina, kot sta Vermentino in Trebbiano, se odlično podata k morskim jedem, na primer k školjkam, beli ribi in hobotnici v oljčnem olju z limono. Na koncu obroka pa ima svoje mesto sladki Vin Santo, ki se tradicionalno postreže s hrustljavimi mandljevimi piškoti – cantuccini – v katere se ga pomaka, ali pa spremlja suho sadje in modre sire.

Kultni Brunelli

Gianfranco Soldera
Case Basse Sangiovese Nekdanji Brunello, zdaj "vino da tavola" – najbolj kulten od vseh.
Stella di Campalto
Brunello di Montalcino Bio-dinamika, globina duše v kozarcu.
Pian dell’Orino
Vigneti del Versante Minimalistično vinificiranje, terroir v ospredju.
Salicutti
Piaggione Riserva Prvi biodinamični posestnik v Montalcinu – zelo čista interpretacija.
Mastrojanni
Schiena d'Asino Struktura in zemeljskost – enako naravno kot kompleksno.
Casanova di Neri
Tenuta Nuova Kremasto, bogato, a še vedno z značajem – zelo popularno.
Valdicava
Madonna del Piano Riserva Močno, temno sadje, globina in moč.
Uccelliera
Brunello di Montalcino Moderna klasika – koncentrirano, bogato.
Ciacci Piccolomini d'Aragona
Pianrosso Riserva Odlično ravnotežje med tradicijo in modernostjo.
Podere le Ripi
Lupi e Sirene Riserva Polno, elegantno strukturirano, fini tanini