
Piemonte je poleg Toskane najpomembnejša vinorodna regija.
Piemontu prevladujejo vrhunska rdeča vina pridelana iz sorte Nebbiolo, Barbera in Dolcetto. Zgodovina vinogradništva sega v čas pred našim štetjem in izvira iz keltskih, rimskih in ligurskih vplivov.
Še v 18. stoletju so iz Nebbiola pridelovali sladko in manj strukturirano vino kot danes.
Piemontu prevladujejo vrhunska rdeča vina pridelana iz sorte Nebbiolo, Barbera in Dolcetto. Zgodovina vinogradništva sega v čas pred našim štetjem in izvira iz keltskih, rimskih in ligurskih vplivov.
Še v 18. stoletju so iz Nebbiola pridelovali sladko in manj strukturirano vino kot danes.
Vinogradništvo že v Antiki
Za rojstvo Barola štejemo sodelovanje Juliette Colbert de Barolo in enologa Louisa Oudarta in njuno pridelavo suhega Barola.V 50-ih letih 20. stoletja so se uveljavili Angelo Gaja, Giacomo Conterno, Bartolo Mascarello…21. Stoletje je v znamenju biodinamike, ekologije in novih tehnologij.
Danes Piemont združuje tradicijo, terroir in inovacijo. Njegova vina slovijo po globini, eleganci in dolgoživosti, regija pa ostaja zvesta avtohtonim sortam in lokalni identiteti.
Vinorodna zgodovina Piemonta seže daleč v antiko, vendar je svojo sodobno identiteto regija začela oblikovati v 19. stoletju, ko je Nebbiolo postal simbol kakovosti. Ravno v Piemontu so Italijani med prvimi uvedli klasifikacijo vin po kakovostnih območjih in stroge pridelovalne standarde. Kraljeva družina Savojcev je podpirala razvoj Barola, kar mu je pomagalo do statusa »vina kraljev«.
V 20. stoletju so pionirji kot Giacomo Conterno, Angelo Gaja in drugi tlakovali pot modernim tehnikam vinifikacije, ki so postavile Piemont med svetovno elito rdečih vin.

Tipi grozdja
Piemont je regija, ki izstopa po zvestobi do svojih avtohtonih sort. Najpomembnejši sta Nebbiolo in Barbera, ki tvorita hrbtenico rdečih vin, medtem ko Dolcetto, Cortese in Moscato dopolnjujejo raznolikost v slogu. Sorta Nebbiolo je najbolj cenjena zaradi svoje kompleksnosti in sposobnosti staranja, medtem ko Barbera slovi po dostopnosti in svežini.
NEBBIOLO

Nebbiolo je najplemenitejša piemontska sorta in temelj najprestižnejših vin regije. Zelo občutljiva na terroir, zato daje izrazito različna vina glede na legi. Slovi po močnih taninih, visoki kislini in izjemnem starostnem potencialu.
Arome: vrtnice, suhe češnje, usnje, lakrica, tartufi, katran
Svetlejša barva, visoka kislina, močni tanini, dolgo dozorevanje
Vina pogosto potrebujejo leta zorenja, da se zmehčajo in razvijejo kompleksnost
Osnova za vina kot so Barolo, Barbaresco, Gattinara
Prisotna v Langhe, Roero, Alto Piemonte (Gattinara, Ghemme)
BARBERA

Druga najpomembnejša rdeča sorta v Piemontu. Prideluje se tako v svežih, sadnih slogih kot v bolj strukturiranih različicah z zorenjem v sodih.
Arome: višnje, robide, vijolice, zelišča, včasih vanilja in čokolada (če zorjena)
Visoka kislina, mehki tanini, sočno sadje
Dostopna že kot mlado vino, a lahko tudi kompleksna z lesom
Priljubljena za gastronomsko uporabo – osvežujoča in uravnotežena
Najbolj znana: Barbera d’Asti, Barbera d’Alba, Nizza DOCG
DOLCETTO

Sorta, namenjena bolj vsakodnevnemu uživanju. Vina so sadna, mehka in hitro dostopna, z nižjo kislino kot pri Barberi ali Nebbiolu.
Arome: borovnice, črne češnje, mandeljni, včasih zemeljske note
Nizka kislina, zmerni tanini, okroglo telo
Pijemo ga mladega – ne potrebuje dolgega zorenja
Idealno za sproščeno pitje in preprosto hrano
Najbolj znana: Dolcetto d’Alba, Dolcetto di Dogliani, Dolcetto di Diano d’Alba
ARNEIS

Bela avtohtona sorta, zahtevna za gojenje, srednje telo, zmerne kisline.
Arome: bela breskev, hruška, melona, akacija, bezeg, mandelj...
Zmerna kislina, suho, z mandljevo grenkobo
Suho, sadno, sveže, tudi bogato, če zori na drožeh ali v lesu
Skoraj izumrlo, a so ga okoli 1970 ponovno oživili
Roero
TIMORASSO

Ogromen potencial za staranje. Skraj izumrlo, a ga je okoli 1990 ponovno oživel Walter Massi.
Arome: zrelo jabolko, kutina, suho cvetje, med, minerali
Srednje do polno telo, visoka kislina, dolg slankast pookus
Z zorenjem razvije note petroleja, voska in orehov, spominja na Riesling
Praviloma pridelano z zelo malo posegi, zorenje na drožeh in delno v lesu
Colli Tortonesi DOC
Značilosti nekaterih apelacij
Barolo

11 vasi, vsaka s svojo osebnostjo. La Morra in Barolo dajejo mehkejša vina, Serralunga d’Alba in Monforte strožja, z močnimi tanini.
Barbaresco

Manjše območje, milejše klime. Vina so bolj odprta v mladosti.
Langhe

Širša, manj stroga apelacija za kreativne zvrsti ali mlajše vinograde.
Roero

Na levem bregu reke Tanaro. Nebbiolo z več sadnosti, Cortese in Arneis med belimi vini.
Colli Tortonesi

Regija ob meji z Lombardijo, znana po belem vinu Timorasso.
Ujemanje s hrano
Piemontska vina so tradicionalno vezana na bogato kulinariko regije. Struktura Nebbiola se odlično ujema z jedmi, kot so tartufi, goveje ličnice, pečena divjačina ali klasična brasata al Barolo. Barbera je idealna izbira za testenine z mesnimi omakami, salame, pečene paprike ali jedi na osnovi paradižnika. Dolcetto zaradi mehkejših taninov lepo spremlja sire, lažje mesne jedi in testenine s pestom.
Med belimi vini Gavi dopolnjuje morske sadeže, rižote ali caprese solate, medtem ko je Moscato d’Asti popoln za sadne sladice, lešnikove torte in praznične prigrizke. Alta Langa pa zaradi elegance in svežine z lahkoto nadomesti penino v kateremkoli prazničnem trenutku.
Arneis se ujema z Vitello tonato, zaradi nežne strukture dopolnjuje okus bele ribe in perutnine, ter bogate, maslene omake. Timorasso dopolnjuje okus pečenih rib, jedi s tartufi, zrelih sirov, brodeta...

Nebbiolo



Barbera


Dolcetto

Bela vina & penine


