
Emilija-Romanja je ena najstarejših vinogradniških regij v Italiji
S tradicijo ki sega vse do etruščanskega in rimskega obdobja v 8. st. pnš. Etruščani so gojili vinsko trto v današnji Romanji, Rimljani pa so vinogradnipštvo razširili proti zahodu.
S tradicijo ki sega vse do etruščanskega in rimskega obdobja v 8. st. pnš. Etruščani so gojili vinsko trto v današnji Romanji, Rimljani pa so vinogradnipštvo razširili proti zahodu.
Vina Emilije-Romanje – zapuščina Etruščanov
Vinogradništvo v Emiliji-Romanji sega v čas Etruščanov in Rimljanov, ki so tu že zgodaj cenili rodovitna ravninska tla in blagodejno podnebje ob Padski nižini. Regija je bila skozi srednji vek pomembna postojanka na poti med severno in južno Italijo, kar je omogočilo razvoj vinarske tradicije in trgovine.
V 20. stoletju je Emilija-Romanja postala znana predvsem po bolj preprostih, a dostopnih vinih, kot so Lambrusco, vendar se danes regija uveljavlja tudi z resnimi pridelovalci in kakovostno usmerjenimi vini.
Danes je Emilija-Romanja znana kot kulinarično srce Italije – domovina parmezana, pršuta in testenin – kjer vino igra naravno vlogo spremljevalca bogate in raznolike hrane. Vinska scena se razvija v dveh smereh: sveža, sadna vina za vsakdan in ambiciozne interpretacije avtohtonih sort z mednarodno prepoznavnostjo.

Tipi grozdja
Emilija-Romanja je razdeljena na dve različni vinorodni pokrajini: bolj kmetijsko in iskrivo Emilijo ter bolj vinarsko strukturirano Romanjo. Regija ponuja predvsem vina iz avtohtonih sort, kot so Lambrusco, Sangiovese, Albana in Trebbiano Romagnolo, ki vsaka na svoj način odražajo značaj pokrajine – od svežine do bogastva.
LAMBRUSCO

Najbolj prepoznavna sorta regije, znana po rahlo penečih (frizzante) rdečih vinih. Obstaja več klonov Lambrusca, vsak s svojim slogom, od suhega in strukturiranega do sladkega in sadnega.
Arome: jagode, češnje, vijolice, maline
Peneče vino (frizzante ali spumante), rdeče ali rožnato
Svežina, sadnost, rahla taninska struktura
Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino
ALBANA

Albana je prva bela sorta v Italiji, ki je prejela status DOCG (leta 1987). Tradicionalno bela sorta iz Romanje, ki je lahko suha ali sladka (passito)
Arome: marelice, breskve, akacijev med, zrelo rumeno sadje
Polnejše telo, pogosto z rahlo taninsko strukturo in prijetno grenkobo
Passito različice dajejo bogata sladko vino z notami rozin, karamele in suhega sadja
Lahko zelo preprosta ali kompleksna glede na stil in vinifikacijo
Romagna Albana DOCG (znotraj Forlì, Faenza, Bertinoro)
TREBBIANO ROMAGNOLO

Tradicionalna bela sorta z visoko rodnostjo in svežim značajem. Najpogosteje v preprostih, suho svežih vinih.
Arome: citrusi, zeleno jabolko, rahlo cvetlične note, včasih mandlji
Lahkotna struktura, višja kislina, nevtralen značaj
Dobro uspeva v ravninskih legah in vročem podnebju
Pogosto se uporablja kot zvrstna osnova ali v penečih vinih
Pogosto vključena v IGT Emilia ali v osnovna vina z oznako “bianco”
SANGIOVESE (ROMAGNA)
.webp)
Čeprav je bolj poznan v Toskani, je Sangiovese ključna sorta tudi v vzhodnem delu regije (Romanja). Pogosto daje bolj dostopna, sadna vina z nižjo strukturo.
Arome: višnje, slive, rdeči poper, suha zemlja, včasih zelišča
Srednje do visoka kislina, srednje tanini, zmerna do srednja alkoholna moč
Pogosto zorjeno v jeklu za svežino, boljši primeri tudi v lesu
Stil sega od svežih, sadnih vin do bolj strukturiranih “Riserva” različic
Glavne označbe: Romagna Sangiovese DOC, Riserva, Superiore
Značilosti nekaterih apelacij
Lambrusco di Sorbara DOC

Daje najbolj nežna in elegantna vina med Lambrusci, pogosto rožnate barve.
Lambrusco Grasparossa DOC

Robustnejši, taninski Lambrusco, pogosto z nekaj sladkobe.
Romagna Sangiovese DOC

Zajema več stilov, od svežih do kompleksnih različic.
Romagna Albana DOCG

Bela vina ob meji z Ligurijo, pogosto ob ribjih jedeh.
Colli Bolognesi DOCG (Pignoletto)

Tipično peneče belo vino iz okolice Bologne.
Ujemanje s hrano
V Emiliji-Romanji je vino tesno povezano z znamenito kulinariko – mortadelo, pršutom, tortellini, ragujem in siri, kot je Parmigiano Reggiano. Suh Lambrusco Grasparossa se odlično poda k bogatim, mastnim jedem, kot so zapečeni testeninski krožniki, pečeno meso in pršut. Lambrusco di Sorbara pa je zaradi lahkotnosti in svežine izvrsten k salamam in hladnim predjedem.
Romagna Sangiovese spremlja jedi iz žara, mesne omake in polnjene testenine, medtem ko je Albana v suhi verziji dobra izbira za pečeno perutnino ali zelenjavne jedi. Albana passito pa se poda k sladicam, kot so lešnikove torte ali suho sadje. Peneči Pignoletto je odlična izbira za aperitiv ali ob nežnejših ribjih jedeh.

Rdeča vina in peneča rdeča vina

