
Burgundija: Srce francoske vinske tradicije in izjemnega terroirja
Burgundy is an incredible place, with exceptional wines and producers. A potpourri of lieux dix with diversity of terroir from one row of vineyards to another.
Burgundija je izjemna pokrajina, znana po vrhunskih vinih in izjemnih vinarjih. Prava mešanica »lieux-dits« z raznolikimi terroirji, ki se lahko spreminjajo že od ene vrste vinograda do druge.
Vinogradi pod UNESCO zaščito
Zgodovina vin v Burgundiji je prepletena s kulturo, vero in oblastjo. Prve trte so na te gričevnate lege prinesli Rimljani, ki so že v antiki prepoznali izjemen potencial območja za pridelavo vina.
Skozi stoletja je vinogradništvo prevzela cerkev, predvsem benediktinski in cistercijanski menihi, ki so s predanostjo in znanjem začeli sistematično proučevati vpliv zemlje, podnebja in lege na okus vina. Na teh temeljih se je razvilo edinstveno razumevanje terroirja, ki je še danes ključna značilnost regije.
S podporo burgundskih vojvod in kasneje uglednih družin se je vinogradništvo v Burgundiji postopoma razvilo v simbol prestiža in odličnosti. Vsaka parcela, vsak hribček je dobil svojo identiteto, kar se odraža v natančni razdelitvi vinorodnih leg.
Danes Burgundija ostaja eno najbolj cenjenih vinorodnih območij na svetu, kjer tradicija in terroir še vedno narekujeta ritem vinske kulture.
UNESCO ščiti zgodovinsko in geografsko strukturo vinogradov, ki ponazarja edinstven koncept terroirja v Burgundiji.

Tipi grozdja
PINOT NOIR

Pinot Noir zavzema več kot 60% površine vinogradov. Je občutljiv na okolje in podnebje, zato lahko posamezni “climats” izražajo nežne razlike v terroirju.
Lahka do srednja intenzivnost rubinaste barve
Arome češenj, jagod, malin, zelišč in rahlih začimb
Srednje do visoka kislost
Nežni tanini, eleganca in kompleksnost
Cote de Nuits
bolj strukturirana, kompleksna vina
CHARDONNAY

Chardonnay je zasajen na okoli 30 % vinorodnih površin. Odlično se prilagaja različnim tlom, kar vpliva na stil vina – od svežih, mineralnih do bogatih in maslenih.
Arome jabolk, hrušk, citrusov, breskev, limone, masla, lešnikov
Pogosto zorjeno v hrastovih sodih (masleno, vanilja)
Srednje do polno telo, prijetna kislina
Visok potencial staranja
Chablis
svežina, višje kisline
Côte de Beaune
bogatejša, masleno-hrastova vina
Mâconnais
sveža, dostopnejša vina
ALIGOTE

Aligoté je bela sorta, ki pokriva okoli 5 % vinogradov. Uspeva na tleh, kjer se Chardonnay in Pinot Noir ne počutita najbolje.
Lahko, suho, sveže vino
Arome zelenih jabolk, citrusov
Srednje do visoka kislost
Nežni tanini, svežina in eleganca
Bouzeron
edina AOC za Aligoté
GAMAY

Gamay je rdeča sorta, ki prevladuje v Beaujolaisu, a občasno tudi v južni Burgundiji. V primerjavi s Pinot Noirjem daje višje donose in ima sadno, lažje telo.
Lahka rdeča vina
Arome češenj, jagod, brusnic
Nizki tanini
Izrazita svežina
Beaujolais
granitna tla, sadna, mlada vina
Podregije Burgundije
Pinot Noir, Chardonnay, Aligote, Gamay
Burgundija
Od severa proti jugu, 5 podregij
brez Beaujolais, 84 apelacij
*GC: Grand Cru
Cote d’Auxerre - Chablis
Chablis in Chablis Premier Cru
Irancy
Saint-Bris
Chablis Grand Cru
Petit Chablis
Vézelay
Cote de Nuits
Bonnes-Mares GC
Cote de Nuits-Villages
Morey-Saint-Denis
Chambertin GC
Echezeaux GC
Musigny GC
Chambertin-Clos de Beze GC
Fixin
Nuits-Saint-Georges
Chambolle-Musigny
Gevery-Chambertin
Richebourg GC
Chapelle-Chambertin GC
Grande Rue (La) GC
Romanee (La) GC
Charmes-Chambertin GC
Grands Echezeaux GC
Romanee-Conti GC
Clos de Tart GC
Latricieres-Chambertin GC
Romanee-Saint-Vivant GC
Clos de Vougeot GC
Marsannay
Ruchottes-Chambertin GC
Clos des Lambrays GC
Mazis-Chambertin GC
Tache (La) GC
Clos Saint-Denis GC
Mazoyeres-Chambertin GC
Vosne-Romanee
Cote de Beaune
Aloxe-Corton
Clos des Cortons Faveley GC
Montrachet GC
Auxey-Duresses
Corton GC
Pernand-Vergelesses
Bâtard-Montrachet GC
Corton-Charlemagne GC
Pommard
Beaune
Côte de Beaune
Puligny-Montrachet
Bienvenues-Bâtard-Montrachet GC
Côte de Beaune-Villages
Saint Aubin
Blagny
Criots-Bâtard-Montrachet GC
Saint-Romain
Charlemagne GC
Ladoix
Santenay
Chassagne-Montrachet
Maranges
Savigny-Les-Beaune
Chevalier-Montrachet GC
Meursault
Volnay
Chorey-Les-Beaune
Monthélie
Cote Chalonnaise
Bouzeron
Mercurey
Rully
Givry
Montagny
Maconnais
Mâcon
Pouilly-Loché
Saint-Véran
Pouilly-Fuissé
Pouilly-Vinzelles
Viré-Clessé
Pinot Noir

Cote de Nuits

Cote de Nuits

Cote de Nuits

Chambolle-Musigny, Cote de Nuits

Cote de Beaune
Chardonnay

Cote de Beaune

Cote de Beaune

Cote de Beaune
Značilosti nekaterih apelacij
Vosne-Romanee

Poleg Romanée-Conti so tu še druga znana vina, kot La Tâche, Richebourg in Echézeaux, znana po intenzivnosti, začimbnih notah in prefinjenosti.
Nuits-Saint-Georges

Robustnejši in bolj zemeljski Pinot Noir z odličnim potencialom staranja.
Beaune

Središče trgovine z vinom. Vina iz Côte de Beaune so dostopnejša in lažja od vin iz Côte de Nuits
Volnay

Vina iz Volnaya so nežna, sadna in izjemno elegantna, s cvetličnimi notami.
Ujemanje s hrano
Bela vina iz Burgundije, kot so Chablis, se odlično podajo k morskih sadežem, svežim ostrigam in kozjemu siru, medtem ko bogatejši Chardonnayji, kot sta Meursault in Puligny-Montrachet, lepo dopolnjujejo jedi z maslenimi omakami, jastoga in pečenega lososa.
Rdeča vina iz regije, predvsem Pinot Noir, se odlično ujamejo z jedmi, kot so pečena perutnina, račja prsa in nežnejše vrste mesa, medtem ko bolj strukturirani primerki, na primer Gevrey-Chambertin, dopolnjujejo govedino, divjačino in jedi z gobami. Klasične burgundske jedi, kot sta Coq au vin in Boeuf bourguignon, so že tradicionalno pripravljene tako, da se popolno ujamejo z rdečimi vini iz regije.








.webp)















