Burgundija: Srce francoske vinske tradicije in izjemnega terroirja

Burgundy is an incredible place, with exceptional wines  and producers. A potpourri of lieux dix with diversity of terroir from  one row of vineyards to another.

Burgundija je izjemna pokrajina, znana po vrhunskih vinih in izjemnih vinarjih. Prava mešanica »lieux-dits« z raznolikimi terroirji, ki se lahko spreminjajo že od ene vrste vinograda do druge.

Vinogradi pod UNESCO zaščito

Zgodovina vin v Burgundiji je prepletena s kulturo, vero in oblastjo. Prve trte so na te gričevnate lege prinesli Rimljani, ki so že v antiki prepoznali izjemen potencial območja za pridelavo vina.

Skozi stoletja je vinogradništvo prevzela cerkev, predvsem benediktinski in cistercijanski menihi, ki so s predanostjo in znanjem začeli sistematično proučevati vpliv zemlje, podnebja in lege na okus vina. Na teh temeljih se je razvilo edinstveno razumevanje terroirja, ki je še danes ključna značilnost regije.

S podporo burgundskih vojvod in kasneje uglednih družin se je vinogradništvo v Burgundiji postopoma razvilo v simbol prestiža in odličnosti. Vsaka parcela, vsak hribček je dobil svojo identiteto, kar se odraža v natančni razdelitvi vinorodnih leg.

Danes Burgundija ostaja eno najbolj cenjenih vinorodnih območij na svetu, kjer tradicija in terroir še vedno narekujeta ritem vinske kulture.

UNESCO ščiti zgodovinsko in geografsko strukturo vinogradov, ki ponazarja edinstven koncept terroirja v Burgundiji.

Tipi grozdja

PINOT NOIR

Pinot Noir zavzema več kot 60% površine vinogradov. Je občutljiv na okolje in podnebje, zato lahko posamezni “climats” izražajo nežne razlike v terroirju.

Lahka do srednja intenzivnost rubinaste barve

Arome češenj, jagod, malin, zelišč in rahlih začimb

Srednje do visoka kislost

Nežni tanini, eleganca in kompleksnost

Cote de Nuits

bolj strukturirana, kompleksna vina

CHARDONNAY

Chardonnay je zasajen na okoli 30 % vinorodnih površin. Odlično se prilagaja različnim tlom, kar vpliva na stil vina – od svežih, mineralnih do bogatih in maslenih.

Arome jabolk, hrušk, citrusov, breskev, limone, masla, lešnikov

Pogosto zorjeno v hrastovih sodih (masleno, vanilja)

Srednje do polno telo, prijetna kislina

Visok potencial staranja

Chablis

svežina, višje kisline

Côte de Beaune

bogatejša, masleno-hrastova vina

Mâconnais

sveža, dostopnejša vina

ALIGOTE

Aligoté je bela sorta, ki pokriva okoli 5 % vinogradov. Uspeva na tleh, kjer se Chardonnay in Pinot Noir ne počutita najbolje.

Lahko, suho, sveže vino

Arome zelenih jabolk, citrusov

Srednje do visoka kislost

Nežni tanini, svežina in eleganca

Bouzeron

edina AOC za Aligoté

GAMAY

Gamay je rdeča sorta, ki prevladuje v Beaujolaisu, a občasno tudi v južni Burgundiji. V primerjavi s Pinot Noirjem daje višje donose in ima sadno, lažje telo.

Lahka rdeča vina

Arome češenj, jagod, brusnic

Nizki tanini

Izrazita svežina

Beaujolais

granitna tla, sadna, mlada vina

Vinska klasifikacija

Na splošno so vina razdeljena v 4 klasifikacije:

Bourgogne

Regionalna apelacija. V tem razredu so vina osnovne ravni in predstavljajo približno 50% proizvedene količine.

Vina so lahko pridelana v kateremkoli delu regije in nosijo ime po regiji. Lahko nosijo tudi ime sorte grozdja ali področja

Village

Apelacija, ki nosi ime določene vasi. Ta vina predstavljajo približno 37% proizvodnje. Ime vinograda lahko dopolnjuje ime apelacije.

Vina so lahko pridelana v kateremkoli delu regije in nosijo ime po regiji. Lahko nosijo tudi ime sorte grozdja ali področja

Premier Cru

tudi 1er Cru so vina iz določenih vinogradov znotraj vaških apelacij, ki dosegajo ustrezno stopnjo kakovosti.

Ime je sestavljeno iz imena vasi, oznake razreda in lahko tudi imena vinograda. Vina te stopnje predstavljajo približno 12% proizvodnje.

Grand Cru

Najvišji razred iz katerega prihaja okoli 1% vse proizvodnje.
Vina so iz legendarnih vinogradov, ki jih odlikujejo izjemne značilnosti terroirja.

Oznako razreda dopolnjuje le še ime vinograda. Ta vina spadajo med najredkejša in najdražja.

Ostale klasifikacije

Med klasifikacije spada tudi Bourgogne Passe-tout-grains. Je regionalna klasifikacija, ki velja za celotno Burgundijo.

Dovoljene so zvrsti (Cuvee, mešanje sort). Najmanj 30% mora biti Pinot Noir, največ 70% Gamay, lahko pa so v majhnih količinah dodane tudi bele sorte (Chardonnay, Pinot Blanc..) Vina so večinoma rdeča in se uživajo kot sveža, sadna, mlada vina, ki niso namenjena staranju.

Podregije Burgundije

SORTA

Pinot Noir, Chardonnay, Aligote, Gamay

REGIJA

Burgundija

PODREGIJA

Od severa proti jugu, 5 podregij

APELACIJA

brez Beaujolais, 84 apelacij

*GC: Grand Cru

Cote d’Auxerre - Chablis

Chablis in Chablis Premier Cru

Irancy

Saint-Bris

Chablis Grand Cru

Petit Chablis

Vézelay

Cote de Nuits

Bonnes-Mares GC

Cote de Nuits-Villages

Morey-Saint-Denis

Chambertin GC

Echezeaux GC

Musigny GC

Chambertin-Clos de Beze GC

Fixin

Nuits-Saint-Georges

Chambolle-Musigny

Gevery-Chambertin

Richebourg GC

Chapelle-Chambertin GC

Grande Rue (La) GC

Romanee (La) GC

Charmes-Chambertin GC

Grands Echezeaux GC

Romanee-Conti GC

Clos de Tart GC

Latricieres-Chambertin GC

Romanee-Saint-Vivant GC

Clos de Vougeot GC

Marsannay

Ruchottes-Chambertin GC

Clos des Lambrays GC

Mazis-Chambertin GC

Tache (La) GC

Clos Saint-Denis GC

Mazoyeres-Chambertin GC

Vosne-Romanee

Cote de Beaune

Aloxe-Corton

Clos des Cortons Faveley GC

Montrachet GC

Auxey-Duresses

Corton GC

Pernand-Vergelesses

Bâtard-Montrachet GC

Corton-Charlemagne GC

Pommard

Beaune

Côte de Beaune

Puligny-Montrachet

Bienvenues-Bâtard-Montrachet GC

Côte de Beaune-Villages

Saint Aubin

Blagny

Criots-Bâtard-Montrachet GC

Saint-Romain

Charlemagne GC

Ladoix

Santenay

Chassagne-Montrachet

Maranges

Savigny-Les-Beaune

Chevalier-Montrachet GC

Meursault

Volnay

Chorey-Les-Beaune

Monthélie

Cote Chalonnaise

Bouzeron

Mercurey

Rully

Givry

Montagny

Maconnais

Mâcon

Pouilly-Loché

Saint-Véran

Pouilly-Fuissé

Pouilly-Vinzelles

Viré-Clessé

Najbolj znana vina

Ena od najbolj znanih vin, ki nosijo imena najprestižnejših vinogradov so:

Pinot Noir

Romanee-Conti
Vinograd ima le 1,8 ha. Glede na pogoje, letno napolnijo okoli 5 - 6.000 steklenic. Dosega ceno več 10.000 €

Cote de Nuits

Clos de Vougeot
Vinograd, ki so ga zasadili cisterijanci v 12. Stoletju.

Cote de Nuits

Gevrey-Chambertin
Vino z velikim potencialom staranja

Cote de Nuits

Musigny
Odlikujejo ga bogate arome rdečega sadja in svilnatost okusa

Chambolle-Musigny, Cote de Nuits

Pommard
Bogato, strukturirano, z močnejšimi tanini

Cote de Beaune

Chardonnay

Montrachet
Med Puligny-Montrachet in Chassagne-Montrachet

Cote de Beaune

Corton-Charlemagne
Vino z izjemno svežino, mineralnimi notami, citrusi

Cote de Beaune

Meursault
Bogati, masleni, kremasti toni, z aromami oreščkov, vanilije. Meursault nima Grand Cru, vendar so tamkajšnja vina povsem enakovredna sosednjim apelacijam.

Cote de Beaune

Značilosti nekaterih apelacij

Vosne-Romanee

Poleg Romanée-Conti so tu še druga znana vina, kot La Tâche, Richebourg in Echézeaux, znana po intenzivnosti, začimbnih notah in prefinjenosti.

Nuits-Saint-Georges

Robustnejši in bolj zemeljski Pinot Noir z odličnim potencialom staranja.

Beaune

Središče trgovine z vinom. Vina iz Côte de Beaune so dostopnejša in lažja od vin iz Côte de Nuits

Volnay

Vina iz Volnaya so nežna, sadna in izjemno elegantna, s cvetličnimi notami.

Ujemanje s hrano

Bela vina iz Burgundije, kot so Chablis, se odlično podajo k morskih sadežem, svežim ostrigam in kozjemu siru, medtem ko bogatejši Chardonnayji, kot sta Meursault in Puligny-Montrachet, lepo dopolnjujejo jedi z maslenimi omakami, jastoga in pečenega lososa.

Rdeča vina iz regije, predvsem Pinot Noir, se odlično ujamejo z jedmi, kot so pečena perutnina, račja prsa in nežnejše vrste mesa, medtem ko bolj strukturirani primerki, na primer Gevrey-Chambertin, dopolnjujejo govedino, divjačino in jedi z gobami. Klasične burgundske jedi, kot sta Coq au vin in Boeuf bourguignon, so že tradicionalno pripravljene tako, da se popolno ujamejo z rdečimi vini iz regije.

Znana rdeča vina (Pinot Noir)
iz Burgundije

La Tâche
Grand Cru, Vosne-Romanée, tudi iz DRC, zelo kompleksno in elegantno
Richebourg
Grand Cru, Vosne-Romanée, močnejši slog, globoko vino s potencialom staranja.
Chambertin
Grand Cru, Chambertin, pogosto imenovano "kraljevo vino", z veliko strukturo.
Chambertin-Clos de Bèze
Grand Cru, Gevrey-Chambertin, mogoče še bolj fin kot Chambertin.
Clos Saint-Denis
Premier Cru, Morey-Saint-Denis, eleganca in finost, redko vino.
Clos de la Roche
Grand Cru, Clos de la Roche, bogato, zemeljsko, močno.
Volnay “Les Caillerets”
Premier Cru, Volnay, pogosto primerljiv z Grand Cru – zelo eleganten Pinot.
Chambolle-Musigny
Premier Cru, Chambolle-Musigny, ena najlepših leg – prefinjeno, cvetlično, svilnato.
Romanee-Conti
Grand Cru, Vosne-Romanée, legendarno vino iz Domaine de la Romanée-Conti (DRC), eno najdražjih na svetu.
Clos de Vougeot
Grand Cru, Clos de Vougeot, zelo raznolika lega, (številni Lieux-dits) klasika z dolgo tradicijo.

Znana bela vina (Chardonnay)
iz Burgundije

Chevalier-Montrachet
Grand Cru, Chevalier-Montrachet, bolj mineralno in ostro kot Montrachet.
Bâtard-Montrachet
Grand Cru, Batard-Montrachet, polnejše, bogatejše vino.
Bienvenues-Bâtard-Montrachet
Grand Cru, Bienvenues-Batard-Montrachet, manj znano, a izjemno.
Meursault “Perrières”
Premier Cru, Meursault, ki se pogosto šteje za skoraj Grand Cru. Mineralnost in svežina.
Meursault “Les Charmes”
Premier Cru, Meursault, mehkejše, bolj masleno, bogato.
Puligny-Montrachet “Les Pucelles”
Premier Cru, Puligny-Montrachet, eden najlepših Premier Crujev – čistost, eleganca.
Chassagne-Montrachet “Les Ruchottes”
Premier Cru, Chassagne-Montrachet, strukturirano, kompleksno belo vino.
Saint-Aubin “En Remilly”
Premier Cru, Saint-Aubin, vzpenjajoča se zvezda
Montrachet
Grand Cru, med Puligny in Chassagne-Montrachet, najbolj prestižna bela lega – polno, kompleksno, globoko.
Corton-Charlemagne
Grand Cru, Corton-Charlemagne, močno, a elegantno belo vino s potencialom staranja.