Tradicija vinogradništva v Provansi sega v antiko, v 6. st. pnš., ko so Grki v to regijo prinesli vinsko trto.

Center takratnega vinarstva je bil Marseill z okolico.V srednjem veku so se z vinogradništvom ukvarjali predvsem samostani. V 17. stoletju je bila kvaliteta vina že relativno visoka. V 19. stoletju se je regija specializirala predvsem na rose vina.

Center takratnega vinarstva je bil Marseill z okolico. V srednjem veku so se z vinogradništvom ukvarjali predvsem samostani.
V 17. stoletju je bila kvaliteta vina že relativno visoka.
V 19. stoletju se je regija specializirala predvsem na rose vina.

V Provansi vsaka kaplja vina prinaša odmev antike

Tradicija vinogradništva v Provansi sega v antiko, v 6. st. pnš., ko so Grki v to regijo prinesli vinsko trto. Center takratnega vinarstva je bil Marseill z okolico.

V srednjem veku so se z vinogradništvom ukvarjali predvsem samostani.
V 17. stoletju je bila kvaliteta vina že relativno visoka.
V 19. stoletju se je regija specializirala predvsem na rose vina.

Tipi grozdja

Provansa temelji predvsem na pridelavi roséja, ki predstavlja več kot dve tretjini vse proizvodnje. Glavne sorte za rosé in rdeča vina so Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah in Tibouren. Za bela vina pa prevladujejo Rolle (Vermentino), Clairette in Ugni Blanc. Večina vin iz Provanse izraža svežino, sadnost in mediteranski značaj.

GRENACHE

Ključna sorta v zvrsteh za rosé in rdeča vina. Grenache daje sadna, topla vina z nežno strukturo in značajem.

Arome: zrele jagode, češnje, suhe fige, pomarančna lupina, rahla začimbnost

Nizki do zmerni tanini, mehka struktura, srednje telo

Visoka alkoholna stopnja, nižja kislina

Pogosto predstavlja osnovo roséjev, prinaša toplino in sadni značaj

Pomembna v Côtes de Provence, Bandol, Coteaux Varois

CINSAULT

Sorta, ki je skoraj izključno namenjena roséjem. Prinaša aromatičnost in svežino ter mehča močnejše sorte v zvrsteh.

Arome: sveže rdeče jagodičevje, lubenica, cvetlice, rožnata paprika

Zelo nizka vsebnost taninov, nežna tekstura

Visoka pitnost, zmerna kislina

Idealna za hitro pitje, ustvarja lahkotne in aromatične roséje

Ključna sestavina roséjev iz Côtes de Provence in Coteaux d’Aix-en-Provence

MOURVÈDRE

Mourvèdre je močna, pozno dozorevajoča sorta, ki daje vina z veliko strukture. V Bandolu je glavna sorta za rdeča vina in temeljnejša komponenta za bolj resne roséje

Arome: črne češnje, borovnice, rožmarin, usnje, dim, zemlja

Visoki tanini, globoko telo, počasno dozorevanje

Odličen potencial staranja (tudi 10+ let pri rdečih vinih)

Prinaša strukturo, zrelost in aromatsko kompleksnost v zvrsteh

Osnovna sorta v Bandolu – tako za rdeča kot za značilne Bandol roséje

ROLLE (VERMENTINO)

Rolle (znana tudi kot Vermentino) je najpomembnejša bela sorta Provanse. Daje sveža, mineralna vina, pogosto s slano noto in mediteranskim značajem

Arome: limona, hruška, belo cvetje, morske alge, zelišča

Lahko do srednje telo, izrazita mineralnost, sveža kislina

Pogosto pridelano v jeklu, včasih tudi delno v lesu

Odlično za pare z morskimi sadeži, šparglji, kozjim sirom

Prisotna v Côtes de Provence, Bellet, Cassis

TIBOUREN

Tibouren je avtohtona provansalska sorta, redka in značilna, cenjena predvsem zaradi svojega aromatičnega profila in tradicionalne uporabe v roséjih višjega razreda.

Arome: suho cvetje, grenivka, rožmarin, zemeljske note

Lahkotna struktura, zmerna kislina, subtilen tanin

Daje značaj in tipičnost prestižnim roséjem

Najbolj prisotna v okolici Saint-Tropeza (zlasti Château de Sel, Clos Cibonne)

Vinska klasifikacija

Provansa ima več zaščitenih apelacij, razvrščenih pod sistem AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Znotraj EU je v uporabi AOP (Appelation d'Origine Protegee).

Côtes de Provence AOP

Največja apelacija, znana predvsem po roséjih, ki predstavljajo večino pridelave.

Coteaux d’Aix-en-Provence AOC

Vzhodno od Aix-a. Roséji in rdeča vina z več strukture.

Coteaux Varois en Provence AOP

Regija z višje ležečimi vinogradi – vina z več svežine.

Bandol
AOP

Najprestižnejša apelacija za Mourvèdre – znana po zmogljivih rdečih vinih in značilnih roséjih.

Bellet 
AOP

Majhna apelacija pri Nici – bela vina iz Rolle in rdeča iz Folle Noire.

Značilosti nekaterih apelacij

Bandol AOP

Nahaja se na pobočjih ob morju. Vina iz Mourvèdra z izjemnim potencialom staranja.

Côtes de Provence AOP

Največja apelacija, raznolika v podnebju in slogih, z dominantnimi roséji.

Coteaux Varois AOP

Višje nadmorske lege, kar daje več svežine in aromatičnosti.

Coteaux d’Aix-en-Provence AOP

Vpliv morske sapice in vetra mistral, roséji z več strukture

Bellet AOP

Mikroskopska apelacija na obrobju Nice z redkimi, kompleksnimi vini.

Ujemanje s hrano

Vina iz Provanse se naravno ujemajo z lokalno kuhinjo, ki temelji na oljčnem olju, zeliščih, ribah in zelenjavi. Sveži roséji iz Côtes de Provence so odlični s solatami niçoise, kozicami, grilano zelenjavo in tapenado. Bandol Rosé se lepo poveže z jagenjčkom z rožmarinom ali tuni na žaru. Mourvèdre iz Bandola je primeren za bogatejše mesne jedi, kot so dušena teletina ali jagnjetina.

Bela vina iz Rolle (npr. Bellet Blanc) se odlično podajo k morskim sadežem, brancinu in kozicam v limonini omaki, medtem ko lažji provansalski belci osvežijo jedi, kot so artičoke, gratinirane bučke ali kozji sir s svežimi zelišči.

Znana vina

Rosé in rdeča vina

Côtes de Provence Rosé
(široko območje) Najznačilnejši provansalski rosé – svež, sadno-cvetlični, z nežno mineralnostjo.
Bandol Rosé
(Bandol) Rosé z več telesa in karakterja – pogosto z močnim deležem Mourvèdra.
Bandol Rouge
(Bandol) Globoko, strukturno rdeče vino iz Mourvèdra. Dolgoživo in kompleksno.
Coteaux d’Aix-en-Provence Rosé
(zahod regije) Suh, zeliščno-saden slog, odličen za kombinacijo s hrano.

Bela vina

Bellet Blanc
(Nice) Elegantno, mineralno belo vino iz Rolle. Redko, a zelo cenjeno.
Côtes de Provence Blanc
(iz Rolle, Ugni Blanc...) Sveže belo vino z zeliščno-citrusnim profilom, idealno za poletne dni.