
Tradicija vinogradništva v Provansi sega v antiko, v 6. st. pnš., ko so Grki v to regijo prinesli vinsko trto.
Center takratnega vinarstva je bil Marseill z okolico.V srednjem veku so se z vinogradništvom ukvarjali predvsem samostani. V 17. stoletju je bila kvaliteta vina že relativno visoka. V 19. stoletju se je regija specializirala predvsem na rose vina.
Center takratnega vinarstva je bil Marseill z okolico. V srednjem veku so se z vinogradništvom ukvarjali predvsem samostani.
V 17. stoletju je bila kvaliteta vina že relativno visoka.
V 19. stoletju se je regija specializirala predvsem na rose vina.
V Provansi vsaka kaplja vina prinaša odmev antike
Tradicija vinogradništva v Provansi sega v antiko, v 6. st. pnš., ko so Grki v to regijo prinesli vinsko trto. Center takratnega vinarstva je bil Marseill z okolico.
V srednjem veku so se z vinogradništvom ukvarjali predvsem samostani.
V 17. stoletju je bila kvaliteta vina že relativno visoka.
V 19. stoletju se je regija specializirala predvsem na rose vina.

Tipi grozdja
Provansa temelji predvsem na pridelavi roséja, ki predstavlja več kot dve tretjini vse proizvodnje. Glavne sorte za rosé in rdeča vina so Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah in Tibouren. Za bela vina pa prevladujejo Rolle (Vermentino), Clairette in Ugni Blanc. Večina vin iz Provanse izraža svežino, sadnost in mediteranski značaj.
GRENACHE

Ključna sorta v zvrsteh za rosé in rdeča vina. Grenache daje sadna, topla vina z nežno strukturo in značajem.
Arome: zrele jagode, češnje, suhe fige, pomarančna lupina, rahla začimbnost
Nizki do zmerni tanini, mehka struktura, srednje telo
Visoka alkoholna stopnja, nižja kislina
Pogosto predstavlja osnovo roséjev, prinaša toplino in sadni značaj
Pomembna v Côtes de Provence, Bandol, Coteaux Varois
CINSAULT

Sorta, ki je skoraj izključno namenjena roséjem. Prinaša aromatičnost in svežino ter mehča močnejše sorte v zvrsteh.
Arome: sveže rdeče jagodičevje, lubenica, cvetlice, rožnata paprika
Zelo nizka vsebnost taninov, nežna tekstura
Visoka pitnost, zmerna kislina
Idealna za hitro pitje, ustvarja lahkotne in aromatične roséje
Ključna sestavina roséjev iz Côtes de Provence in Coteaux d’Aix-en-Provence
MOURVÈDRE

Mourvèdre je močna, pozno dozorevajoča sorta, ki daje vina z veliko strukture. V Bandolu je glavna sorta za rdeča vina in temeljnejša komponenta za bolj resne roséje
Arome: črne češnje, borovnice, rožmarin, usnje, dim, zemlja
Visoki tanini, globoko telo, počasno dozorevanje
Odličen potencial staranja (tudi 10+ let pri rdečih vinih)
Prinaša strukturo, zrelost in aromatsko kompleksnost v zvrsteh
Osnovna sorta v Bandolu – tako za rdeča kot za značilne Bandol roséje
ROLLE (VERMENTINO)
.webp)
Rolle (znana tudi kot Vermentino) je najpomembnejša bela sorta Provanse. Daje sveža, mineralna vina, pogosto s slano noto in mediteranskim značajem
Arome: limona, hruška, belo cvetje, morske alge, zelišča
Lahko do srednje telo, izrazita mineralnost, sveža kislina
Pogosto pridelano v jeklu, včasih tudi delno v lesu
Odlično za pare z morskimi sadeži, šparglji, kozjim sirom
Prisotna v Côtes de Provence, Bellet, Cassis
TIBOUREN

Tibouren je avtohtona provansalska sorta, redka in značilna, cenjena predvsem zaradi svojega aromatičnega profila in tradicionalne uporabe v roséjih višjega razreda.
Arome: suho cvetje, grenivka, rožmarin, zemeljske note
Lahkotna struktura, zmerna kislina, subtilen tanin
Daje značaj in tipičnost prestižnim roséjem
Najbolj prisotna v okolici Saint-Tropeza (zlasti Château de Sel, Clos Cibonne)
Značilosti nekaterih apelacij
Bandol AOP

Nahaja se na pobočjih ob morju. Vina iz Mourvèdra z izjemnim potencialom staranja.
Côtes de Provence AOP

Največja apelacija, raznolika v podnebju in slogih, z dominantnimi roséji.
Coteaux Varois AOP

Višje nadmorske lege, kar daje več svežine in aromatičnosti.
Coteaux d’Aix-en-Provence AOP

Vpliv morske sapice in vetra mistral, roséji z več strukture
Bellet AOP

Mikroskopska apelacija na obrobju Nice z redkimi, kompleksnimi vini.
Ujemanje s hrano
Vina iz Provanse se naravno ujemajo z lokalno kuhinjo, ki temelji na oljčnem olju, zeliščih, ribah in zelenjavi. Sveži roséji iz Côtes de Provence so odlični s solatami niçoise, kozicami, grilano zelenjavo in tapenado. Bandol Rosé se lepo poveže z jagenjčkom z rožmarinom ali tuni na žaru. Mourvèdre iz Bandola je primeren za bogatejše mesne jedi, kot so dušena teletina ali jagnjetina.
Bela vina iz Rolle (npr. Bellet Blanc) se odlično podajo k morskim sadežem, brancinu in kozicam v limonini omaki, medtem ko lažji provansalski belci osvežijo jedi, kot so artičoke, gratinirane bučke ali kozji sir s svežimi zelišči.

Rosé in rdeča vina




Bela vina

